JOURNAL

Patek Philippe introducerar Grande Sonnerie ref 6301P

Sedan starten 1839 har Patek Philippe producerat komplicerade urverk, till början fickur som senare övergick till armbandsur. En av de ovanligare och mer exklusiva komplikationerna ett urverk leverera är en repeter-funktion, ”minute repeater” på engelska, där uret ger ifrån sig ljud som indikerar det senast slagna klockslaget. Med andra ord berättar ljudet vad klockan är på beställning från bäraren. Det finns inte heller mer än ett fåtal urmakare som behärskar att konstruera och tillverka urverk med just den komplikationen.

Patek Philippe har alltid legat i framkant när det kommer till just minute repeaters och komplikationer vilket de bland annat visade med sin Grandmaster Chime som är den dyraste klockan någonsin att säljas på auktion (31,000.000 CHF).

Nu fortsätter Patek Philippe briljera med sitt senaste släpp; Grande Sonnerie ref 6301P vilket är en minute repeater i platina.

Grande Sonnerie 6301P mäter 44,8mm med en boett tillverkad helt i ädelmetallen platina. Den diskreta tavlan i emalj lämnar rum åt de applicerade timmarkörerna som är arabiska siffror i vitguld i så kallad Breguet-stil. Tim och minutvisarna har getts extra plats då sekunderna mäts i en separat ”sub-dial” klockan 6, och gångreserv för själva urverket samt gångreserv för repeter-funktionen klockan 9 och 3. Trots att det händer mycket i klockan är den endast 12mm hög, vilken är en bedrift i sig.

En av de mer intressanta aspekterna av 6301P att urverkets GS 36-750 PS IRM vilket är baserat på samma urverk som rekordklockan Grandmaster Chime omnämnd tidigare i texten. Just repeter-klockor är några av de svåraste att tillverka, vilket återspeglas i den relativt breda boetten då det är hela 703 enskilda komponenter som urverket består av. Urverket i sig är manuellt handuppdraget, och ger en gångreserv på 72h för tidvisningen och 24 för repeter-funktionen. Baksidan av boetten är tillverkad i glas vilket ger insyn i urverket, om man hellre vill ha ett solitt boettlock i platina så finns det som alternativ och kommer med när man köper klockan.

Patek Philippe Grand Sonnerie 6301P är inte limiterad, men kommer troligtvis att tillverkas i väldigt få exemplar, och tillverkaren har inte heller meddelat priset för klockan.